Test

Kuukausiposti 3/2015

1. Hankekuulumisia

  • Amisbarometri
  • KOVA – Koulutukseen valikoituminen

2. Julkaisu

  • Opiskelijaedustajien kokemuksia vaikuttamisesta yliopistohallinnossa

3. Tapahtumia ja muita kuulumisia

  • Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivät 2015 – Avoin tiede ja avoin koulutus? 27.–28.4.

  • Opiskelijatutkimusverkosto hakee jäseniä Opiskelijatutkimuksen vuosikirjan toimituskuntaan

 

 

1. Hankekuulumisia

 

Amisbarometri

 

Amisbarometriin runsaat 20 000 vastaajaa!

Amisbarometrin tiedonkeruu on päättynyt. Kysely on valtakunnallinen ja siihen vastasi runsaat 20 000 ammattiin opiskelevaa ympäri Suomea. Aineistosta julkaistaan alustavia tuloksia kevään aikana, mutta pääasiallinen analyysi tehdään kesällä 2015. Aineisto julkaistaan kaikkien käyttöön Amisbarometrin verkosivuilla syksyllä 2015 ja samaan aikaan julkaistaan tiivis raportti tutkimuksen tärkeimmistä havainnoista.

 

Mikä Amisbarometri?

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry:n ja Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen yhteishankkeen tiedonkeruu toteutettiin verkkokyselyllä ammatillisissa oppilaitoksissa tammi-maaliskuun aikana. Nyt ensimmäistä kertaa toteutetun ja jatkossa kahden vuoden välein kerättävän kokonaisotantaan perustuvan kyselyn tavoitteena on tuottaa tutkimuskäyttöön vapaasti hyödynnettävää aineistoa, jonka avulla ammatillisen koulutuskentän muutoksia ja kehitystä voidaan seurata pitkäjänteisesti.

Amisbarometri tuottaa tietoa mm. opintoihin hakeutumisesta ja opiskelusta, arjesta ja hyvinvoinnista, sosiaalisista suhteista ja verkostoista sekä työstä, tulevaisuudesta ja kansainvälisyydestä.

Tarkempia tietoja Amisbarometrin taustoista, teemoista sekä toteuttajista löydät hankkeen verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta.

 

http://www.amisbarometri.fi

https://www.facebook.com/amisbarometri

https://twitter.com/Amisbarometri

#amisbarometri

 

Lisätietoja

Laura Kyntölä, sosiaalipoliittinen asiantuntija, SAKKI ry (laura.kyntola[at]sakkinet.fi; 050 412 8949)

Elina Lavikainen, kehittämispäällikkö, Otus (elina.lavikainen[at]otus.fi; 050 365 8944)

 

Tutkimuksen tekninen toteutus

Janne Mikkonen, apulaistutkija, Otus (janne.mikkonen[at]otus.fi)

Tuukka Salminen, tutkimusavustaja, Otus (tuukka.salminen[at]otus.fi)

 

 

KOVA – Koulutukseen valikoituminen

 

Koulutukseen valikoituminen eli KOVA -hankkeessa käytetään kolmea toisiaan täydentävää tutkimusmenetelmää sosioekonomisen taustan ja koulutusvalintojen yhteyden selvittämiseksi. Vipunen-tietokantaa hyödyntävällä rekisteritietoanalyysilla selvitetään koulutusvalinnan periytyvyyden nykytila ilman mittaus- tai otantavirhettä. Kyselytutkimusaineiston avulla tarkennetaan rekisteritietotutkimuksella saatua yleistä tilannekuvaa. Sovittamalla aineistoon mittausvirheen ja moniulotteisen kausaalirakenteen huomioiva rakenneyhtälömalli voidaan luotettavasti kartoittaa koulutuksen valikoitumisen yleisiä mutta hienosyisiä mekanismeja tilastollisen päättelyn keinoin. Puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla päästään käsiksi näiden mekanismien ilmenemiseen opiskelijoiden kokemusmaailmassa. Samalla huomioidaan kyselytutkimusmittareihin liittyvät erityiset puutteet valikoitumisen mekanismin kuvauksessa sekä hahmotellaan uusi mittausmalli sosioekonomisen taustan ja koulutusvalinnan välittäjäksi.

KOVA-hankkeen tutkimustulokset julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä tutkimusraporttina touko-kesäkuun vaihteessa. Tarkasta julkaisupäivämäärästä tiedotetaan myöhemmin. Hanketta ja sen tuloksia esitellään Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivillä 27.4.2015 Tieteiden talolla Helsingissä. http://blogs.helsinki.fi/hegompage/kip2015-2/

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan koulutukseen valikoitumisesta!

 

Lisätietoa Koulutukseen valikoituminen -hankkeesta:

Juhani Saari
juhani.saari[at]otus.fi
050 368 1952

Leo Aarnio
leo.aarnio[at]otus.fi
050 367 7259

Maria Rytkönen
maria.rytkonen[at]otus.fi
050 367 6159

 

 

2. Julkaisu

 

Opiskelijaedustajien kokemuksia vaikuttamisesta yliopistohallinnossa

 

Tutkimusraportti Opiskelijaedustajien kokemuksia vaikuttamisesta yliopistohallinnossa – Miten yliopistolain muutos on vaikuttanut opiskelijaedustajien hallinnolliseen asemaan? julkaistiin 11.3.2015. Raportissa tarkastellaan opiskelijaedustajuuteen liittyviä erityispiirteitä sekä sitä, miten yliopistolakiuudistus on vaikuttanut opiskelijaedustajien kokemuksiin omista vaikutusmahdollisuuksistaan yliopistohallinnossa.

Painettu julkaisu on tilattavissa Otuksen verkkokaupasta hintaan 25 euroa http://otus.otusowl.fi/index.php/julkaisut/verkkokauppa

Julkaisun sähköinen versio on luettavissa osoitteessa https://drive.google.com/a/otus.fi/file/d/0Bz1V9P-a-cT2b1hHbHhSOXNvdm8/view

 

Lisätietoja tutkimuksesta antavat Tiia Villa (tiia.villa[at]otus.fi) ja Tuukka Salminen (tuuka.salminen[at]otus.fi).

 

 

3. Tapahtumia ja muita kuulumisia

 

Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivät 2015 – Avoin tiede ja avoin koulutus? 27.–28.4.

 

Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivien ohjelma on julkistettu. Kaksipäiväisessä seminaarissa puhuvat muun muassa Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston johtaja, opetusteknologiaan ja tietotekniikan opetukseen ja oppimiseen erikoistunut Jaakko Kurhila; Avoin tiede ja tutkimus -hankkeen startegiaryhmän jäsen, johtaja Riitta Maijala opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä Espoon työväenopiston rehtori, Vapaa sivistystyö ry:n hallituksen jäsen ja Kansalaisopistojen liiton varapuheenjohtaja Tarja Lang.

Seminaarin vapaamuotoinen iltatilaisuus järjestetään maanantaina 27.4. klo 19:00 ravintola Loisteessa.

Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivien ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät osoitteesta http://blogs.helsinki.fi/hegompage/kip2015-2/

Otus on Opiskelijatutkimusverkoston koordinoijana mukana järjestämässä Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivien ja Opiskelijatutkimuksen päivän Avoin tiede ja avoin koulutus? ‑seminaaria yhdessä Helsingin yliopiston HEGOM-tutkimusryhmän, Edistyksellinen tiedeliitto ry:n, Korkeakoulututkimuksen seura ry:n, Suomen tieteen ja teknologian tutkimuksen seuran ja Suomen ylioppilaskuntien liiton kanssa.

 

 

Opiskelijatutkimusverkosto hakee jäseniä Opiskelijatutkimuksen vuosikirjan toimituskuntaan

 

Otuksen koordinoima Opiskelijatutkimusverkosto julkaisee vuosittain tieteellisen Opiskelijatutkimuksen vuosikirjan, joka kokoaa yhteen alan tutkimusta sekä edistää tutkimusalan näkyvyyttä ja tunnettavuutta. Haku vuosikirjan toimituskunnan jäseneksi on nyt avoinna. Toimituskuntaan etsitään opiskelun ja koulutuksen kenttää tuntevia jäseniä monipuolisesti eri tieteenaloilta. Hakuohjeet toimituskunnan jäseneksi ja tietoa Opiskelijatutkimuksen vuosikirjasta löytyy Opiskelijatutkimusverkoston sivuilta osoitteesta http://opiskelijatutkimusverkosto.com/toimituskunta/

 

Lisätietoja

Simo Pihlajaniemi
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 368 1795