Test

Kuukausiposti 11/2014

SISÄLTÖ

 

1. HANKEKUULUMISIA

 • Koulutukseen valikoituminen

 • Opiskelijabarometri

 

2. TULEVAT JULKAISUT

 • Opintopiste

 • Oppia ikä kaikki - Kouluttautumisen edellytykset eri elämänvaiheissa. Opiskelijatutkimuksen vuosikirja 2014.

   

3. TULEVAT TAPAHTUMAT

 • 10.12. Taru Tutkimusten Herrasta - Miten arvokas tieto määritellään ja kenellä on siihen oikeus?

 

4. MUUTA

 • Osta aineeton joululahja, jolla on vaikutusta!

 • Seuraava kuukausiposti tammikuussa 2015

______________________________________________________________________

 

1. HANKEKUULUMISIA

 

Koulutukseen valikoituminen

Koulutukseen valikoituminen -hankkeessa aletaan toteuttaa viikolla 49 tutkimushaastatteluja, joiden avulla pyritään pääsemään syvemmälle koulutuksen periytyvyyden mekanismeihin. Opiskelijoille suunnattuja haastatteluita tehdään yhteensä 20 kappaletta ja niissä keskitytään selvittämään kulttuuripääoman merkitystä koulutuksen periytyvyydelle sosiaalisen ja taloudellisen pääoman lisäksi. Aiemmissa koulutuksen valikoitumista käsittelevissä tutkimuksissa on usein jouduttu keskittymään aineistojen vuoksi joko sosioekonomisen taustan tai kulttuuripääoman tarkasteluun, mutta nyt tarkoituksena on päästä pintaa syvemmälle selvittämään sosioekonomisten ja kulttuurillisten tekijöiden koulutusvalintoja selittäviä mekanismeja ja niiden keskinäistä vuorovaikutusta.

Tutkimuksen on määrä valmistua maaliskuussa 2015.

Lisätietoja tutkimuksesta antavat tutkija Juhani Saari (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) ja apulaistutkija Maria Rytkönen (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

 

Opiskelijabarometri

Opiskelijabarometri

Korkeakouluopiskelijoiden barometri-kysely on ollut nyt toista viikkoa vastattavissa, ja siihen on vastannut tähän mennessä hieman vajaa 4500 opiskelijaa. Otoksella tavoitellaan edustavuutta kummallakin korkeakoulusektorilla sekä erityisesti ruotsinkielisten opiskelijoiden keskuudessa, joita on poimittu otokseen muita tiheämmin. Kysely käsittelee opiskelijoiden elämän osa-alueita laaja-alaisesti. Tällä kyselykierroksella erityisteemoja ovat muun muassa opiskelijan ajankäyttö, yrittäjyys sekä kevään eduskuntavaalit.

Tutkimusaineisto tulee olemaan saatavilla tammikuusta 2015 lähtien. Aineiston hyödyntämisestä kiinnostuneet tahot voivat olla yhteydessä tutkija Juhani Saareen (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)

 


2. TULEVAT JULKAISUT

 

Opintopiste

Opintopiste

“Opintopiste”-tutkimusraportti julkaistaan 3.12.2014. Tutkimuksessa Leo Aarnio on selvittänyt, mitä “opintopiste” tarkoittaa, tarkastellen sen käsitehistoriaa korkeakoulupoliittisissa ohjausasiakirjoissa ja vertaillen näissä esiintyviä merkityksenantoja "opintopisteen" käytön todellisuuteen osana korkeakoulujen opetussuunnittelua ja opintojaksojen mitoitusta.

Julkaisu on tilattavissa ennakkoon Otuksen verkkokaupasta 20 euron hintaan (20 % normaalihintaa edullisemmin) julkaisupäivään (3.12.) asti. Tämän jälkeen julkaisua voi tilata verkkokaupastamme 25 eurolla. Julkaisu löytyy verkkokaupastamme osoitteesta:

http://www.otus.otusowl.fi/index.php/julkaisut/verkkokauppa

Tutkimusraportti julkaistaan julkaisupäivänä myös pdf-versiona verkossa. Linkki julkaisun verkkoversioon tulee osoitteeseen:

http://www.otus.otusowl.fi/index.php/julkaisut/kaikki-julkaisut

Lisätietoja tutkimuksesta antaa tutkija Leo Aarnio (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

 

Oppia ikä kaikki - Kouluttautumisen edellytykset eri elämänvaiheissa. Opiskelijatutkimuksen vuosikirja 2014.

vuosikirja-final

Otus julkaisee 10.12.2014 Opiskelijatutkimusverkoston toimittaman Opiskelijatutkimuksen vuosikirjan Oppia ikä kaikki – Kouluttautumisen edellytykset eri elämänvaiheissa (toim. Simo Pihlajaniemi, Tiia Villa, Elina Lavikainen & Laura Valkeasuo). Julkaisu ilmestyy tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja sisältää kuusi vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia sekä Student Life -toimintamallia ja Opiskelijatutkimusverkostoa esittelevät artikkelit:

 • Sisäinen motivaatio ja kouluinnokkuus edistävät nuorten opintopolkuja (Kati Vasalampi & Katariina Salmela-Aro)
 • Työssäoppiminen – harjoittelujärjestelmien lippulaiva (Anne Virtanen)
 • Korkeakouluopintoihin kiinnittyminen yksilöllisen ja yhteisöllisen prosessin yhteisvaikutuksena (Vesa Korhonen)
 • Neljä diskurssia kouluttautumisen edellytyksistä avoimessa yliopistossa (Nina Haltia)
 • Aikuisena ammattikorkeakoulussa (Suvi Pulkkinen)
 • Motivaation synty ja merkitys väitöskirjaprosessissa (Jenna Vekkaila & Jenni Keskinen)
 • Nuorison parasta tässä harrastetaan. Student Life – tutkimuslähtöistä työtä opiskelijan hyvinvoinnin ja osaamisen hyväksi (Tapio Anttonen, Ilona Laakkonen, Hanna Laitinen & Leena Penttinen)
 • Opiskelijatutkimusverkoston toiminta tutkimustiedon hyödynnettävyyden ja vaikuttavuuden näkökulmasta (Laura Valkeasuo & Tiia Villa)

Vuosikirja julkaistaan opiskelijatutkimusverkoston tapahtumassa Taru tutkimusten herrasta – Miten arvokas tieto määritellään, ja kenellä on siihen oikeus? keskiviikkona 10.12., ja se on tilattavissa ennakkoon Otuksen verkkokaupasta 25 eurolla julkaisupäivään asti osoitteesta:

http://www.otus.otusowl.fi/index.php/julkaisut/verkkokauppa

Vuosikirja julkaistaan julkaisupäivänä myös pdf-versiona verkossa. Linkki julkaisun verkkoversioon tulee osoitteeseen:

http://www.otus.otusowl.fi/index.php/julkaisut/kaikki-julkaisut

Lisätietoa vuosikirjasta antaa suunnittelija Simo Pihlajaniemi (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).3. TULEVAT TAPAHTUMAT

 

10.12. Taru Tutkimusten Herrasta - Miten arvokas tieto määritellään, ja kenellä on siihen oikeus?

Opitut-logo-iso

Tervetuloa Opiskelijatutkimusverkoston Kickstart-tapahtumaan Taru tutkimusten herrasta – Miten arvokas tieto määritellään, ja kenellä on siihen oikeus?

10.12.2014 klo 14-18:30, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Albertinkatu 40–42

Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen koordinoima Opiskelijatutkimusverkosto järjestää avoimen ja maksuttoman seminaarin koulutuksen, opetuksen ja opiskelun tutkijoille, tiedon hyödyntäjille, tutkimuksen rahoittajille ja julkaisijoille sekä kaikille teemasta kiinnostuneille. Tule tapaamaan tutkijoita, kuuntelemaan mielenkiintoisia näkökulmia, vaikuttumaan paneelista, hyödyntämään tietoa, nauttimaan seurasta sekä vaikuttamaan Opiskelijatutkimuspäivien 2015 sisältöön!

 

Tapahtuman ohjelma:

14:00-14:20

Avaussanat ja opiskelijatutkimusverkoston kuulumisia

Laura Valkeasuo, Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus

14:20-14:50

Tutkimuksen avoimuudella yllättäviä löytöjä ja luovaa oivaltamista

Sami Niinimäki, Opetus- ja kulttuuriministeriö

14:50-15:15

Tauko

15:15-16:15

Paneelikeskustelu aiheesta: Miten arvokas tieto määritellään, ja kenellä on siihen oikeus?

Emerituskansleri Kari Raivio

Kansanedustaja Sanna Lauslahti

Professori Heikki Patomäki

Puheenjohtajana Akatemiaprofessori Uskali Mäki

16:15-16:45

Avoimen tieteen käytännöt parantavat tutkimuksen vaikuttavuutta

Päivi Rauste, Tieteen tietotekiniikan keskus Oy (CSC)

16:45-17:15

Tiedejulkaisujen mahdollisuudet ja haasteet

Teijo Makkonen, Osuuskunta Vastapaino

17:15-17:25

Kommenttipuheenvuoro

Raimo Parikka, Suomen tiedekustantajien liitto

17:25-17:35

Opiskelijatutkimuksen vuosikirjan julkistaminen

Simo Pihlajaniemi, Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus

17:35-18:30

Kahvittelua, vapaamuotoista opiskelijatutkimusverkostoitumista ja verkoston vuoden 2015 toiminnan ideointia 

 

Tapahtumaan ilmoittautumiset 7.12.2014 mennessä osoitteessa:

https://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin874604&SID=c7d24e3d-9bfb-49d3-8be5-9dac268c921c&dy=323847539  

Lisätietoa tapahtumasta ja opiskelijatutkimusverkostosta löydät tapahtuman verkkosivuilta osoitteesta:

https://opiskelijatutkimusverkosto.wordpress.com/

 4. MUUTA

 

Osta aineeton joululahja, jolla on vaikutusta!

Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksella on saatavilla tänä vuonna aineettomia ja yhteiskunnallisesti merkittäviä joululahjoja. Voit ostaa verkkokaupastamme tutkimusta lahjaksi, jolloin käytämme lahjoittamasi summan opiskelun ja koulutuksen tutkimukseen ja lahjastasi hyötyy koko koulutussektori opiskelijat mukaan lukien.

Lahjavaihtoehtoja on useita. Voit ostaa valitsemasi summan mukaisen määrän aineetonta tutkimusta, jolloin lähetämme lahjan saajalle hyvän joulun toivotukset, tiedon lahjoituksestasi ja bonuksena yhden julkaisuistamme. Tai voit ostaa hyötylahjaksi Otuksen kyniä tai magneettisia kirjanmerkkejä – tuotteen lisäksi lahjan saaja saa meiltä tiedon lahjoituksestasi ja joulukortin. Pääset ostamaan tutkimusta ja vaikuttamaan entistä paremman ja hyödynnettävän tiedon tuotantoon osoitteessamme: http://pöllökasvaa.fi/

 

Seuraava kuukausiposti tammikuussa 2015

Toimitamme seuraavan kuukausipostin tammikuussa 2015. Hyvää joulun odotusta ja vuoden vaihdetta!