Test

Tutkimusjulkaisu 11.3.: Opiskelijaedustajien kokemuksia vaikuttamisesta yliopistohallinnossa – Miten yliopistolain muutos on vaikuttanut hallinnon opiskelijaedustajien asemaan ja toimintaan?

Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen tänään julkaistusta tutkimusraportista käy ilmi, että opiskelijaedustajat pitivät vaikutusmahdollisuuksiaan parhaina opetuksen kehittämiseen liittyvissä asioissa mutta samalla laaja-alaisemman asiantuntemuksen todistaminen koettiin vaikeaksi. Yliopistohallituksessa vaikutusmahdollisuuksien koettiin kasvaneen lakiuudistuksen myötä, kun taas hallinnon alemmalla tasolla tunnettiin jäätävän päätösten valmisteluprosesseista yhä useammin sivuun.

Vuoden 2010 alussa voimaan astunut yliopistouudistus on vaikuttanut paljon yliopistohallintotyöskentelyyn, mutta sen vaikutuksia yliopistoyhteisöjen suurimman yksittäisen ryhmän eli opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksiin yliopistohallinnossa ei ollut toistaiseksi tutkittu valtakunnallisesti. Tässä tutkimuksessa on keskitytty nimenomaan yliopistohallinnon opiskelijaedustajiin.

Tutkimuksessa selvitettiin yliopistohallinnon opiskelijaedustajuuden erityispiirteitä ja opiskelijaedustajien tavoitteita sekä yliopistolakimuutoksen vaikutuksia heidän asemaansa kaikilla hallinnon tasoilla. Tutkimuksen aineisto koostuu opiskelijaedustajina tai ylioppilaskunnissa koulutuspolitiikan asiantuntijatehtävissä toimineille vuoden 2014 kesällä tehdyistä haastatteluista sekä kyselystä.

Opiskelijaedustajien kokemuksia vaikuttamisesta yliopistohallinnossa – Miten yliopistolain muutos on vaikuttanut hallinnon opiskelijaedustajien asemaan ja toimintaan? on julkaistu sekä painettuna että sähköisenä versiona. Raporttia voi tilata Otuksen verkkokaupasta hintaan 25 euroa (http://otus.otusowl.fi/index.php/julkaisut/verkkokauppa), ja sähköinen versio on luettavissa osoitteen http://otus.otusowl.fi/index.php/julkaisut/kaikki-julkaisut kautta.

 

Lisätietoa tutkimuksesta antavat tutkimuksen toteuttajat

Tiia Villa
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 439 2611

ja

Tuukka Salminen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.